
Denne konstatering blev gjort af professor Nina Smith, Institut for Økonomi ved Århus Universitet, som var en af oplægsholderne ved konferencen på Christiansborg, i dag den 8. marts, i anledning af 100-året for kvindernes internationale kampdag. Ni store faglige organisationer, deriblandt Sundhedskartellet, stod som arrangører af konferencen på Christiansborg.
I et historisk tilbageblik noterede Nina Smith, at kampen for ligestilling har fejret store triumfer, ikke mindst i 1960´erne og 1970´erne, i takt med opbygningen og udbygningen af det moderne velfærdssamfund. Men hun konstaterede samtidig, at udviklingen er gået i stå i Danmark, så vi i dag er sakket ganske langt bagud i forhold til mange EU-lande, og at arbejdsmarkedet fortsat er meget kønsopdelt.
”Jeg er dybt bekymret over udsigterne for det danske velfærdssamfund,” sagde Nina Smith, og fortsatte: ”Hvert eneste år forlader mange flere skatteydere arbejdsmarkedet og går på pension end skatteydere, der kommer til fra de unge generationer. Fra nu af kan vi forvente, at der hvert eneste år, når der skal lukkes finanslove eller kommunale budbetter, vil være store vanskeligheder med at få enderne til at nå sammen.”
Nina Smith bemærkede, at det med den arbejdsdeling, som vi fortsat har, i stort omfang vil være kvinderne, som igen kommer til at påtage sig omsorgsopgaverne for børnene, de gamle og de syge, hvis der ikke er råd til at gøre det ordentligt i de offentlige daginstitutioner eller plejehjem.
Udviklingen i retning mod ligeløn mellem kvinder og mænd går meget langsomt. Det fremgik af nogle af de ældste tilgængelige statisikker sammenholdt med dagens lønforskelle, som blev fremlagt af professor Bent Greve, Institut for Samfund og Globalisering ved RUC.