Fem hurtige spørgsmål til fremtidsforsker Anne Skare 

Af Tine Bendixen 

Hvis jeg var ligestillingsminister, ville jeg fokusere på detaljen: Adfærdsændring sker via én person ad gangen. Formelt har vi ret gode ligestillings-rammeaftaler, men reelt har vi ikke ligestilling. Vi skal selv udfylde rammerne bedre, for politisk har man ikke redskaberne til mikro-forandring. Derfor ville jeg vælge en gruppe superkompetente mænd og kvinder til at være en slags dagligdagens ligestillingsambassadører.

Siger Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, biolog og mor til fire drenge og ærgerlig over at måtte indrømme, at der er forskel på kønnene: ”Mænd er bare bedre til at trække status til sig.”

Kvinder skal smide deres martyrium ud. Hvis mænd ikke gider ta’ opvasken, ser de fodbold i stedet. Hvis kvinder ikke gider, får de pissedårlig samvittighed og tager den alligevel. Kvinder er også lidt for ’gode’ til at lave ting, som ikke er en skid værdiskabende. Lægge tøj sammen? Glem det!

Hvis kvinder skal opnå ligeløn, skal de blive bedre til at forhandle. Kvinder er alt for gode til at diskutere og trække sig selv ned. De skal også være 150 procent kompetente, før de søger et job. Mænd? 30 procent! Kvinder behøver ikke være som mændene. Men vi kan meget mere, end vi forestiller os!

Men de skal huske at fokusere. Kvinder er alt for de-fokuserede ”på den ene side og på den anden”, og det private arbejdsmarked er mest interesseret i dem, der kan fokusere og levere. Det plejer at være mændene…

Søger man ind som sygeplejerske, jordemoder, sosu-assistent, har man ikke valgt det, for at gøre karriere og tjene penge. Man ved fra starten, at det ikke er der, man henter guldet. I stedet for at blive børnefornærmet og sur og gå i strejke, skal man forhandle. Ikke om penge, men om vilkår. Det er fremtiden: Den gode arbejdslivsbalance, udvikling, retten til at passe sit arbejde ordentligt. At det hele handler om penge er noget, vi bilder os selv ind. Det er ikke sikkert, at den is, du ønsker dig, er den, du virkelig har brug for!
 
Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: