Danmark må nøjes med en 15. plads ud af i alt 27 EU-medlemslande, når det gælder ligeløn. Det skriver Information. Alt for slapt, mener Sundhedskartellets formand Connie Kruckow, som siger, at tallene må få de danske beslutningstagere til at tage ligelønsproblemet alvorligt.

Når en europæisk mand tjener 100 kr., tjener en kvinde kun 83 kr. Det fremgår af en ny opgørelse fra EU-kommissionen. Ifølge Information er lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark 18 procent, og de danske kvinder ligger i den tunge ende i Europa, når det gælder ligeløn.

Op til arbejdsmarkedets parter
Venstres medlem af EU-Parlamentet, Karin Riis Jørgensen, siger til Information, at tallene helt klart viser, at der er plads til forbedring, og hun understreger, at lønnen er et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter.

”Vi ved godt, at lønnen er lavere i kvindejob. Derfor er det vigtigt, at vi ser nøje på, om der virkelig er en kvalitetsforskel i mænds og kvinders arbejde, som berettiger til en lavere løn, eller om forskellen skyldes, at kvinderne ikke får forhandlet sig til ordentlige lønninger,” siger Karin Riis Jørgensen og fortsætter:

”Fagbevægelsen har måske ikke haft nok opmærksomhed på at sikre en bedre løn til kvinderne. Og så bør de i øvrigt søge for at få kvinder valgt ind i toppen. Det er jo typisk mænd, der sidder der,” siger Karin Riis Jørgensen til Information.

Sundhedskartellet kæmper fortsat for ligeløn
I Sundhedskartellet, som sidste forår strejkede for at opnå ligeløn til medlemmerne på sundhedsområdet inden for professioner, som traditionelt har flest kvindelige ansatte, er man rystet over udmeldingen:

”Jeg ved godt, der kan være langt fra Danmark til Bruxelles. Men selv EU-parlamentarikerne burde vide, at Sundhedskartellet gennem en årrække har kæmpet for ligeløn. Det er ganske enkelt for billigt at sige, at vi ikke har haft opmærksomhed på uligelønnen,” siger Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet.

Hun mener, at beslutningstagerne må på banen, også gerne i EU:

”Uligelønnen har alvorlige konsekvenser for både den enkelte kvinde og det offentlige sundhedsvæsen. Det er nødvendigt, at de politiske beslutningstagere forstår, at det er et samfundsmæssigt problem, som vi ikke kan løse ved forhandlingsbordet alene.,” siger hun.

Hun peger på, at Lønkommissionen bør kigge på de store forskelle mellem EU-landene og især Danmarks indplacering på en 15. plads ud af i alt 27 lande.

Kilde: Information, d. 4. marts 2009