Innovationsminister Sophie Løhde går over stregen, når hun påstår, at de offentligt ansattes lønudvikling er stukket af fra de privatansattes og peger på et løngab. Det mener Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet.

Det er slet ikke i orden, når innovationsminister Sophie Løhde (V) i Børsen mandag den 12. december udtaler, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn de seneste år. Udmeldingen kommer op til overenskomstforhandlingerne for landets flere end 750.000 offentligt ansatte. Men det er på et helt skævt grundlag, mener Grete Christensen.

”Når Sophie Løhde med Finansministeriet i ryggen melder ud, at det offentlige arbejdsmarkeds lønudvikling er stukket af fra det privates, er det ren talmanipulation. De har udvalgt en meget kort periode i deres beregning af lønudviklingen. Kigger man over et længere tidsforløb, følger lønudviklingen det offentlige og det private arbejdsmarked. Det har vi i fællesskab med arbejdsgiverne sikret ved at aftale en reguleringsordning, som tilpasser lønnen i det offentlige efter lønudvikling i det private”, siger Grete Christensen.

Sophie Løhde mener, at fordi de offentligt ansattes lønudvikling i gennemsnit er mellem 1,1 pct. og 2,4 pct. højere end privatansattes i perioden siden 2008, har de offentligt ansatte fået for meget i løn. Men lønudviklingen følges ad, når man sammenligner perioden fra 1996 til nu, hvor registreringen af lønudviklingen startede. Reguleringsordningen tilpasser nemlig lønstigningerne i det offentlige efter lønudviklingen i det private. Man kan ikke lave en regulering, før lønudviklingen i det private er opgjort, og det giver en forsinkelse på den offentlige lønudvikling i forhold til den private.

Offentligt ansatte tjener ikke for meget

Højere løn er et helt centralt krav i de kommende forhandlinger, både i de generelle krav fra Forhandlingsfællesskabet og i de specielle krav fra Sundhedskartellet.

”De offentligt ansatte tjener ikke for meget eller mere end de privatansatte. Det laver lidt talmagi fra Finansministeriet ikke om på”, siger Grete Christensen.

Læs Forhandlingsfællesskabets pressemeddelelse og se tal for lønudvikling her:  “Finansministeriets og DA’s lønudviklingstal – spin og hokus pokus!”

Læs mere i DR’s artikel: Sophie Løhde: Offentligt ansatte har fået for meget i løn – nu skal det stoppes