Leder-TR gør en kæmpe forskel, derfor skal vi ikke bare afgive retten uden at få noget for det. Sådan lyder det fra Dansk Sygeplejeråd, efter forhandlingerne om OK13 sent onsdag aften strandede netop på spørgsmålet om leder-TR, som regionerne vil til livs, men uden at give noget for det.

Spørgsmålet om leder-TR var en afgørende knast under forhandlingerne sent onsdag med regionerne. Jens Stenbæk (V) der er hovedforhandler for regionerne, vil af med leder-TR for ledere med væsentlige budget- og personaleansvar og erstatte dem med talspersoner, fordi han ikke mener, at man både kan være leder og tillidsvalgt samtidig.

”Sludder og vrøvl,” lyder det fra DSR’ lederforenings formand, Irene Hesselberg.
”Det kan ikke være rigtigt, at man ikke som leder kan varetage hinandens interesser. Den adskillelse, som regionerne taler om, kan vi ikke se logikken i. Vi mener, at det gør en kæmpe forskel, at ledere varetager lederes interesser.”
Afdelingssygeplejerske på Aalborg Sygehus, Susanne Højen, er både leder og leder-TR, og hun kan heller ikke se problemet med de to kasketter, tværtimod.

”Som ledere har vi nogle helt særlige udfordringer og opgaver, som kræver indsigt og konkret erfaring at kunne varetage på vegne af andre ledere. Og som ledere er vi samtidig en gruppe, der ofte kommer under forskellige former for pres og ud i situationer, hvor det er helt nødvendigt at modtage den rådgivning og vejledning, som en leder-TR kan give,” siger Susanne Højen.

Under forhandlingerne sent onsdag aften stod det klart, at vi kunne nå til enighed med regionerne om beskrivelsen af opgaverne og vilkårene for en ordning med talspersoner for ledere, men vi kunne ikke blive enige om, at vi skulle have en kompensation for at gå med til denne ændring.

Men Sundhedskartellet afgiver ikke en rettighed til leder-TR, uden at det koster noget.

”Sådan spiller klaveret ikke, og det er et helt grundlæggende princip for os. Samtidig ved vi, at leder-TR er en ordning, som er naturlig for en selvstændig overenskomst for ledere, og som skaber værdi for lederne. Derfor kaster vi ikke bare denne ordning ud med badevandet,” siger Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet.

Onsdagens forhandlinger genoptages efter planen på lørdag. Fredag er der forhandlinger på det fælles bord sammen med FOA, AC og KTO om blandt andet løn, MED og TR, herunder leder-TR. Onsdag i næste uge venter de afsluttende forhandlinger med kommunerne – her er der ikke et tilsvarende krav om ændring af leder-TR.