En lønkommission skal sætte fokus på lige løn for lige uddannelse, ligeløn mellem offentligt og privatansatte og ligeløn mellem mænd og kvinder. I dag halter sygeplejersker 27 pct. bagefter en privatansat med samme uddannelseslængde, og det er en bombe under sundhedsvæsenet, fastslår Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd.

Uddannelse skal kunne betale sig. Offentligt ansatte skal ikke halte bagefter privatansatte. Og der skal være ligeløn mellem kvinder og mænd. Det er tre vigtige perspektiver, som en Lønkommission skal se på, siger Connie Kruckow. Og det er der ikke noget nyt i, understreger hun:

”Vores fokus har hele tiden været at skabe lige løn for lige uddannelse, ligeløn mellem offentligt og privat ansatte og ligeløn mellem kvinder og mænd. Både før konflikten, under konflikten og efter konflikten. Det er ikke i orden, at eksempelvis en sygeplejerskes løn halter 27 pct. efter den løn, privatansat med samme uddannelseslængde får. Det skal der laves om på,” siger Connie Kruckow og fortsætter:

”Moderne ligelønskamp omfatter alle tre perspektiver. Det er ikke nok kun at se på ét af dem. Jeg synes, det er noget usagligt, at LO stiller sig så meget på bagbenene over for uddannelsesperspektivet. Det er i alles interesse, at det kan betale sig at tage en uddannelse. Det gavner både den enkelte og vores velfærdssamfund som helhed,” siger Connie Kruckow.

I dagens udgave af Berlingske Tidende siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, at uddannelse spiller en vigtig rolle, når en Lønkommission skal se på, om den offentlige sektor har de rigtige lønstrukturer.