Fem hurtige spørgsmål til skuespiller Søs Egelind.
 
”Søs
Foto: Jakob Dall  

Af Tine Bendixen

Mænd og kvinder får fanden fløjteme stadig ikke det samme for det samme stykke arbejde, så ligestilling har vi ikke. Og barsel og børns sygedage, som kvinder oftest tager, gør, at kvinder stadig ikke bliver taget alvorligt som arbejdskraft på lige fod med mænd.

Siger Søs Egelind, bramfri 50-årig skuespiller:

Jeg går ud fra, at mænd ligeså gerne som kvinder vil have børn, så må de også tage de forpulede barns sygedage! Tage ansvaret på sig i stedet for at overlade det til kvinden. Ligestilling eksisterer heller ikke i hjemmene. Heller ikke hjemme hos mig. Vi kvinder har automatisk plejeomsorgsjobbet. Vi er mødre af fødsel. Vi råber ikke op af frygt for at ødelægge den gode stemning. Men det bliver på bekostning af vores arbejdsmarkedskræfter. Det er på tide, at vi stikker snotten frem og begynder at råbe! Og så ville det klæde de mandlige politikere, hvis de forbilledligt var med til at opdrage danske mænd til at tage kvinder alvorligt.

– Jeg kan slet ikke støtte nok op om, at offentligt ansatte i de traditionelle kvindefag skal have mere i løn. Hvad skulle vi gøre uden sygeplejerskerne? Uden pædagogerne? Uden dem, der plejer de gamle mødre? Der var mange andre ting, man kunne nedprioritere. Militæret f.eks. sagde pacifisten… Men havde jeg vidst, hvor man skulle skaffe pengene fra, havde jeg nok beskæftiget mig med politik…

Hvis jeg var ligestillingsminister, ville jeg skille det hele ad. Hvor kan vi spare? Hvordan omdirigerer vi de penge? Så mænd og kvinder reelt får ligeløn og har de samme rettigheder? Når arbejdsgiverne åbenbart ikke selv kan finde ud af det, må der mere lovgivning til. Men jeg er imod kvoter. Man vil gerne tages alvorligt som den kapacitet, man er, ikke? Ellers bliver det ligesom grønlændere, handicappede og kvinder over en kam…

Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: