Journalist og kommunikationsrådgiver Vibeke Hartkorn giver sit bud på ligestillingen i Danmark.

Af Tine Bendixen

Ligeret får man blandt andet ved at arbejde for at få det. Men danske kvinder OG mænd er simpelthen for dovne til at kæmpe for det. Eller for demokrati. Ingen af delene er en selvfølge, men noget vi skal slås for HVER DAG.

Siger Vibeke Hartkorn, kommunikationsrådgiver med egen virksomhed. Og brændende engageret når det gælder kvinder, karriere og ledelse:

 

Andelen af kvindelige ledere er vanvittig lav i Danmark. Vi har procentuelt færre end Rumænien! I Kina, hvor tre måneders barsel er max, er fordelingen 50/50. Hvis vi øremærker

”Vibeke
Foto: Kennet Havgaard
barsel til mænd, får kvinder langt større mulighed for karriere, ligeløn og drømmeindfrielse.
Desværre er kvinderne ikke dygtige nok til hverken at forhandle løn eller udnytte deres rettigheder. Og hverken myndigheder eller arbejdsgivere udnytter ligestillingslovgivningen. Sanktioner mod arbejdsgivere, der ikke følger ligelønsloven sker heller ikke. Selv om vi gerne vil bryste os af det, så HAR vi ikke ligestilling. Traditionelle familiestrukturer fastholder også ulighed. Ambitiøse kvinder skal huske at gifte sig med mænd, der bakker dem op og fyre mænd, der ikke gør. Det har jeg selv gjort…

Selvfølgelig skal vi have kvoter! Jeg KØBER ikke argumentet ”kvinder skal ikke vælges på køn men på kompetencer”. Ingen vil da DRØMME om at indstille en kvinde, der ikke er kompetent. Samtidig skal kvinder lære at bruge deres uddannelse bedre. En gratis og skatteyderbetalt uddannelse indebærer en pligt til, at betale samfundet tilbage det bedste, man kan. Det indebærer at TURDE tage ledelses- eller beslutningsansvar. Det er ikke et spørgsmål om lyst, men om pligt!

Hvis jeg var ligestillingsminister, ville jeg øremærke barsel til mænd og lave kvoter for det underrepræsenterede køn i både offentlige og private direktioner og bestyrelser. Samfundet har ikke råd til at miste alle de veluddannede kvinder. Og vi kan ikke være bekendt, at vi ikke giver mænd mulighed for at være familiefædre.
 
Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: