Strategisk it-rådgiver og formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen om ligeløn og uligestilling

Af Tine Bendixen

 
Der er en kæmpe skævvridning i samfundet. Alene i it-branchen er kun 4 procent af direktørerne kvinder.
 
Siger Lisbeth Zornig Andersen, strategisk it-rådgiver i Zangenberg & Company, ny formand for Børnerådet og mor til fem. Hun mener, at uligestillingen delvis er kvindernes egen skyld:
 
De opfører sig som en minoritet og er hinandens værste fjender: ”Hvor god er hun egentlig, har hun fået særbehandling?” Kvinderne lægger selv glaslofter. Og tror samtidig det er muligt at være gode mødre, have perfekte hjem og lige få en karriere.
 
Det ER det ikke. Karrieremænd arbejder 60-80 timer om ugen. Vil man som kvinde kun arbejde 37 timer, fordi man skal hente lille Tobias – fint, så kan man blive projektleder. Vil man karrieren, er man er nødt til at være den dårlige mor og forstå: Hvis familieliv og ægteskab skal fungere, kan kun den ene vælge karrieren. Så find en flink mand!
”Lisbeth
Foto: Henrik Petit
Det er ikke okay, at mænd og kvinder ikke får det samme i løn for samme arbejde. Men vi lever i en individualiseret tid, så det er ikke et samfundsproblem, at min løn er lavere end en tilsvarende mandlig direktørs. Det er mit problem. Vi mangler fællesskabsfølelsen. Lønuligheden er der også fordi, vi kvinder ikke kan finde ud af at forlange en ordentlig løn. Minoritetsadfærd igen.

Givet at vilkårene er ens for private og offentligt ansatte, er det da ikke fair, at der er lønforskelle. Men… jeg har f.eks. en god løn i det private erhvervsliv, men vilkårene er også, at jeg lægger mange ekstra timer uden afspadsering eller overarbejdsbetaling, og jeg er tilgængelig i min ferie. Man skal huske at kigge på vilkårene i forhold til lønnen.


Hvis jeg var ligestillingsminister,
ville jeg indføre kvoter. Vi SKAL have flere kvinder i bestyrelser og på direktionsgange, og kvoter speeder processen op. I Norge har kønskvoter givet ligestillingsindsatsen en ekstra kadence.
 
Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: