Hurtige spørgsmål om ligeløn og ligestilling til livsstilsekspert Christine Feldthaus.

 
Af Tine Bendixen 

 
”Christine
Foto: Søren Bidstrup

Hvorfor skal kvinder have mindre i løn, bare fordi de ikke har en pik?
Det er neanderthalretorik! SELVFØLGELIG skal vi have lige løn for lige arbejde. Ellers BLIVER det kvinderne, der ofrer karrieren for familien. Desuden: vi har et kraftigt voksende singlemarked, og vi har skilsmisseprocenter og eneforsørgende kvinder med børn. Så det er ikke ligefrem fordi, kvinder skal klare mindre, vel?
 
Siger Christine Feldthaus, livsstilskommentator og kommunikationsrådgiver og menneskekender i DR´s ”Kender du typen”. 

 

Jeg har selv været ligestillet i mine jobs, men kun fordi, jeg er mere mand end kvinde. Vi har et kønsopdelt arbejdsmarked, vi er NØDT til at kæmpe på mændenes præmisser. Kun meget stærke ”alfahan”-kvinder er ligestillede. Stine Bosse. Lisbeth Knudsen. Kvinder der har forstået, at man afgiver noget af sin kvindelighed for ligestilling. Østrogentunge og sociale kvinder magter ikke kampen om pengene og magten.

Ligestilling på arbejdsmarkedet får vi først, når vi har skabt det i hjemmene, hvor 70 procent af kvinderne føler sig alene om ansvaret OG samtidig har svært ved at slippe det. GLEM hjemmechef-rollen! Karrieremuligheder koster.

Lige nu søger masser af mennesker tilbage i ly i offentlige jobs på grund af recessionen. Er det så fair, at de skal arbejde til en lavere løn for den tryghed? Ikke på den korte bane, men det er markedsvilkår. På den anden side: Vi ønsker at være foregangsnation på uddannelse og sundhed, men halter bagud lønmæssigt på de samme områder. Ubegribeligt. Det trækker ikke moderne mennesker til de fag, som ender med kun at rumme idealister.

Hvis jeg var ligestillingsminister, ville jeg skabe en familiepolitik, som ligestillede mænd og kvinder i hjemmet. Kigge på børnepasning, barsel og fleksibelt arbejdsmarked. Vi er nødt til at få klarhed over, hvordan vi deler pligterne i HELE vores liv.

PS: Og så må vi gifte os med nogle skønne, søde mænd. Hold dig fra neanderthalerne!

 
Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: