Fem hurtige spørgsmål til skuespiller og instruktør Charlotte Sachs Bostrup.  

”Charlotte

Af Tine Bendixen

Vi HAR ikke ligestilling. Jeg orker ikke høre politikerne sige: ”Så galt står det vist ikke til.” Hvis jeg var ligestillingsminister, ville jeg se problemerne i øjnene: uretfærdighed medfører undertrykkelse.

Charlotte Sachs Bostrup, 45 år, filminstruktør og manuskriptforfatter foreslår at indføre faget ”kommunikation mellem han- og hunkøn” i folkeskolen og er stærk tilhænger af tvungen delt barsel:

Det trækker lange, ulighedsskabende spor i familien, hvis kvinden går hjemme i et år til halvandet. Mænd skal tage deres halvdel af barslen. Så vil rigtig meget falde på plads, for så kan arbejdsgivere ikke længere foretrække mænd frem for kvinder. Vi er fælles om at lave de børn. Vi skal også være fælles om at have dem.

Reel ligestilling kræver at kønnene er lige stærke økonomisk. Ellers bliver kvinden den afhængige, der må nedprioritere sit arbejde. For mænd går ikke på barsel, sparer mere op til pension, tager sjældnere barns første sygedag og tjener bare mere. I min egen branche, tjener de kvindelige skuespillere langt mindre end deres mandlige kolleger.

Men HVORFOR bliver kvinder stadig dårligere betalt? Det er ren diskrimination: Vi kvinder halter bagud, fordi mændene er dygtigere til at forhandle løn. Men hvordan skal vi blive gode til at forhandle, hvis vi ikke kan få at vide, hvad mændene tjener? Gennemsigtighed, tak! Man burde have ret til at få at vide, hvad folk tjener.

Jobs i det offentlige er mere livssikre, derfor er det rimeligt, at lønningerne i det private er højere. Offentligt ansatte bliver nu ikke lønnet godt nok, og det er urimeligt. Men et generelt højt løft er urealistisk. Derfor tror jeg på øget konkurrence i det offentlige. Så dem, der vil, kan gøre karriere og tjene mere end dem, der foretrækker det trygge og ukonkurrerende arbejdsliv. 

Føljeton om ligeløn
Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen: