Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen mener, at arbejdsmarkedets parter skal udskyde de kommende overenskomstforhandlinger i 2011 for at undgå en storkonflikt.

Professor ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet Henning Jørgensen sagde i går, den 14. april, til Berlingske Tidende, at det kan være nødvendigt at udskyde de offentlige overenskomstforhandlinger i 2011, hvis man vil undgå, at det offentlige arbejdsmarked ryger ud i storkonflikt.

Årsagen er, at han ikke forventer, at lønmodtagerne vil stemme ja til at gå ned i løn, som der er udsigt til med reguleringsordningen.

”Det er vanskeligt at forestille sig opbakning blandt medlemmerne til en ordning, som garanterer et reallønsfald. Derfor kan jeg godt forestille mig et scenarie, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere foreslår politikerne, at man forlænger de gældende overenskomster med et år,” forklarer Henning Jørgensen.

Tage ansvar
Formand for Sundhedskartellet Grete Christensen mener, at det er vigtigt at få afsøgt alle muligheder.

”Det er vigtigt, at vi får afsøgt alle muligheder i forhold til overenskomst-forhandlingerne i 2011. Det handler om at tage ansvar for det offentlige arbejdsmarked og samtidig sørge for at få det bedst mulige overenskomstresultat for medlemmerne,” siger Grete Christensen, som understreger, at det endnu er for tidligt at beslutte, om overenskomst-forhandlingerne i 2011 skal udskydes.

Ifølge Berlingske Tidende er Danmarks Lærerforening og FOA positive over for at udskyde overenskomstforhandlingerne i 2011.