Regeringen har ansvaret for sygehusenes underskud, lyder det fra både befolkningen og sygehuspersonalets organisationer.

Danskerne er langt fra enige med regeringen i, at regionerne bærer ansvaret for sygehusenes store underskud med tilhørende massefyringer. Tværtimod skyder halvdelen af befolkningen skylden for det økonomiske morads på regeringen selv. Kun hver femte placerer ansvaret hos regionerne, viser en ny undersøgelse.

Regeringen er især ude af trit med de yngre, de lavtlønnede og kvinderne i spørgsmålet om, hvor ansvaret skal placeres i den alvorlige sygehuskrise.

De faglige organisationer, der repræsenterer det hårdt ramte sygehuspersonale, mener ligesom befolkningen, at regeringen bærer en stor del af ansvaret for hospitalernes underskud.

Sundhedskartellets formand Grete Christensen mener, at regeringen bærer en stor del af ansvaret. Og hun vil gå efter løsninger, som kommer medarbejderne på hospitalerne til gode.

”Nu er det på tide at kigge fremad og være løsningsorienteret, så sygehusvæsenet undgår at ende i samme situation i fremtiden. Derfor skal vi have indført et flerårigt sundhedsforlig for sundhedsvæsenet i stedet for de nuværende etårige økonomiaftaler. Og vi skal differentiere behandlingsgarantien. Begge dele er forudsætninger for, at sygehusvæsenet ikke igen ender i et økonomisk morads”, påpeger Grete Christensen.

 
Formanden for de Danske Lægesekretærer under HK/Kommunal, Birgitte Ussing, konstaterer, at regeringen har givet løfter på regionernes vegne uden at sikre regionerne tilstrækkeligt med penge til at kunne opfylde forventningerne.

”Hospitalernes kæmpeunderskud skyldes hovedsagelig, at budgetterne er overskredet, fordi de ansatte på sygehusene i den grad har lagt sig i selen for at leve op til regeringens beslutninger om flere og bedre patientbehandlinger. Jeg må på det kraftigste appellere til, at regeringen kommer til fornuft og får sikret hospitalerne den nødvendige økonomi”, siger Birgitte Ussing.

FOA’s formand, Dennis Kristensen, mener, sundhedsministeren lider af ansvarsforflygtigelse. 

”Vi har en sundhedsminister, der så sent som i januar afviste ethvert ansvar for fyringerne på landets sygehuse, og som i et anfald af akut ansvarsforflygtigelse skød skylden over på regionerne – men befolkningens dom er klar. Den går ikke. Regeringen kan ikke undsige sig et ansvar – og det forpligter til handling”, fastslår Dennis Kristensen.

I dag tirsdag den 23. februar, er der om formiddagen stor høring på Christiansborg, hvor politikere, sygehusdirektører og de faglige organisationer skal tale om løsninger på sygehuskrisen.

Historien er blandt andet i MetroXpress i dag