”Alberte

Fem skarpe til Alberte Winding, sanger og forfatter.
Af Tine Bendixen

Har vi ligestilling i Danmark?

– Nej. Men VIL vi ha’ den ligestilling? Hvorfor tager vi ikke kampen? VIL vi dele børnepasning og arbejdsbyrde lige? Det handler også om kvinders mentale syn på sig selv.
    

Hvordan opnår vi ligestilling?

– Via et mere holistisk syn på arbejdsindsats. Glem fokus på barsel og barns sygedage og se på, hvad kvinden faktisk betyder for arbejdspladsen.

Skal mænd og kvinder være ligelønnede?

– Ja! Det er vigtigt, vi får det samme, så vi kvinder kan forsørge vores mænd derhjemme, når det bliver deres tur til at være hjemmegående. Ha ha. Vi kvinder MÅ kræve det, vi er værd. Og huske, at det er ikke klædeligt, at kvinder opfører sig som ofre.

Sygeplejersker, fysioterapeuter, jordemødre m.v. får 35 procent mindre i løn end sammenlignelige grupper i det private erhvervsliv. Er det rimeligt?

– Næ. Men de er i et offentligt system. En ændring kræver en skattekrone-omfordeling, og hvor skal pengene komme fra? Måske er sygeplejerskernes fremtidige opgave at konkretisere, hvad man politisk kan gøre for at de kan få en større løn. Eller, i en fyringstid, at få ansat flere og acceptere lønnen – og mindre nedslidning. Samtidig skal vi huske solidariteten brancherne imellem. Mange faggrupper er dårligt stillede, og selvværd og solidaritet skal styrkes.Under sygeplejerske- lærer- og pædagogstrejkerne sidste år, var der smuk og overraskende stor opbakning fra resten af samfundet.

Hvis du var ligestillingsminister?

– Så fik kvinder tilbudt vejledning i lønforhandling og hverdagsstrategi. Et kampkursus til kvinder!

Føljeton om ligeløn

Lønkommissionen var et resultat af strejken i 2008, og med føljetonen er fremtrædende danskere med til at holde gang i debatten om ligestilling og ligeløn. Sundhedskartellet.dk bringer føljetonen ´Lige – om lidt´ i den periode, hvor Lønkommissionen arbejder.

Tidligere i føljetonen:

Trine Gregorius