Forhandlingerne mellem Forhandlingsfællesskabet og KL brød mandag aften sammen.

Forhandlingsfællesskabet, der samler de kommunalt ansattes organisationer, måtte mandag aften konstatere, at det ikke var muligt at indgå et forlig med Kommunernes Landsforening om en ny overenskomst for 500.000 kommunalt ansatte.

”Forhandlingsfællesskabet ønsker ikke konflikt på de offentlige arbejdspladser. Men vi vil ikke acceptere endnu et kriseforlig,” siger Anders Bondo Christensen, formand for Forhandlingsfællesskabet i en pressemeddelelse.

Forhandlingerne startede søndag eftermiddag og efter en pause fra søndag midnat til mandag aften, hvor parterne mødtes klokken 19.00, stod det klar, at man ikke kunne blive enige. Arbejdsgiverne mener, at de offentligt ansatte skal udvise løntilbageholdenhed og acceptere små lønstigninger, der lægger sig op af kriseforligene i årene 2011, 2013 og 2015. Samtidig vil arbejdsgiverne gennemføre en række forringelser på blandt andet seniorordninger. På den anden side vil lønmodtagerorganisationerne have del i den økonomiske vækst, der er i samfundet lige nu.

”Den økonomiske krise er nu ovre. Og det skal selvfølgelig også komme de offentligt ansatte til gode. Vi kræver ingen lønfest, men vi mener, at tiden er inde til at sikre, at der er fremskridt i reallønnen for alle danske lønmodtagere. Det har vi gjort meget klart for KL, men forgæves,” siger Anders Bondo Christensen.

Regionerne venter tirsdag

Forhandlingsfællesskabet mødes med Danske Regioner tirsdag. Her er formand for Sundhedskartellet, Grete Christensen, forhandlingsleder på vegne af samtlige regionalt ansatte.

”Det er trist, at forhandlingerne nu også er brudt sammen i kommunerne. Vi havde håbet på mere forhandlingsvilje fra KL. Nu skal vi mødes med regionerne i morgen, hvor vi får en afklaring af situationen der,” siger Grete Christensen.

Et sammenbrud i forhandlingerne er ikke lig med en konflikt, men den er dog kommet et skridt nærmere. Hvis ikke forhandlingerne genoptages, vil næste skridt være at varsle konflikt, der tidligst kan træde i kraft 1. april. Det er muligt for parterne at genoptage forhandlingerne inden da, ligesom Forligsinstitutionen kan gå ind og agere mægler mellem parterne.