Overenskomstforhandlingerne mellem CFU og Finansministeriet er brudt sammen fredag eftermiddag

Forhandlingerne om en ny overenskomst for alle statsansatte er fredag eftermiddag brudt sammen. Det vil sige, at parterne ikke kan blive enige og stopper forhandlingerne.

CFU (der samler de statsansattes organisationer) har forhandlet med innovationsminister Sophie Løhde (V) hele ugen, men har nu konstateret, at arbejdsgiverne ikke vil flytte sig.

”Vi har været meget klare i mælet om, hvad der skal til for at indgå en aftale: Danmark er heldigvis kommet ud af den økonomiske krise. Det skal statens ansatte også mærke, ligesom de accepterede smalle aftaler ved de sidste tre overenskomster under krisen. Derfor skal statens ansatte have mere i løn. Og den betalte spisepause skal sikres, efter Finansministeriet har skabt usikkerhed om den. Det har vi ikke set nogen vilje til fra arbejdsgiverne”.

Det skriver topforhandler for de statsansatte Flemming Vinther i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Vi har meldt vores krav klart ud i god tid før forhandlingerne og vi har brugt de sidste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet”.

Kommuner og Regioner afventer

Traditionelt fastlægger staten den økonomiske ramme for hele den offentlige sektor, og derfor har forhandlingerne i KL og Danske Regioner afventet forhandlingerne på statens område.

”Nu skal vi i Forhandlingsfællesskabet mødes med KL og Danske Regioner for at finde ud af, om vi kan komme videre der. Jeg håber stadig, at det lykkes at finde en aftale, der kan sikre, at de offentligt ansatte også får en del af den vækst, der er i det danske samfund,” siger Grete Christensen, der er formand for Sundhedskartellet.

Et sammenbrud i forhandlingerne på det statslige område er ikke lig med en konflikt, men den er dog kommet et skridt nærmere. Hvis ikke forhandlingerne genoptages, vil næste skridt være at varsle konflikt, der tidligst kan træde i kraft 1. april. Det er muligt for parterne at genoptage forhandlingerne inden da, ligesom Forligsinstitutionen kan gå ind og agere mægler mellem parterne.