Foto: Nils LundLigeloenspris kickoffOK18 (2)

Sundhedskartellets ligelønspris 2017 går til Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører i Socialdemokratiet. Prisen får han for sin daglige kamp for at få politikerne på Christiansborg til at anerkende ligelønsproblematikken.

Selv om vi skriver år 2017, er der stadig ikke ligestilling på det danske arbejdsmarked. Kvindernes løn halter et godt stykke efter mændenes – i gennemsnit cirka 16 procent, viste tal fra Danmarks Statistik i efteråret.

Hvis det gab skal indhentes, kræver det en ændring af samfundsstrukturerne. Og det er netop en af årsagerne til, at Sundhedskartellets ligelønspris i år går til Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

”Rasmus har i sin tid som ligestillingsordfører sat fokus på, at det ikke er op til den enkelte at skabe ligestilling mellem kønnene,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet.

”Han har øje for de strukturer, der sætter en stopper for ligeløn mellem mænd og kvinder, blandt andet at de faggrupper i sundhedssektoren, der historisk set har mange kvinder ansat ikke får den løn, de fortjener,” siger hun.

Grete Christensen overrakte fredag Ligelønsprisen til Rasmus Horn Langhoff i forbindelse med Sundhedskartellets store OK18-konference i Odense. Her var omkring 900 tillidsrepræsentanter fra Sundhedskartellets 11 organisationer samlet for at blive klædt på til de kommende overenskomstforhandlinger.

Anerkendelsen fra Sundhedskartellet glæder ligestillingsordføreren.

”Jeg er rigtig glad for og stolt over at modtage prisen. Den giver mig endnu mere energi og gejst til at kæmpe kampen for ligeløn, og så giver den en løftestang til at få sat det her på dagsordenen igen, få skabt opmærksomhed om problemerne og få gang i diskussionen om, hvordan vi kommer videre herfra,” siger Rasmus Horn Langhoff, der har været ligestillingsordfører siden 2011.

Rasmus Horn Langhoff sagde i foråret ja til at være med i Sundhedskartellets video, der blev bragt i forbindelse med kvindernes internationale kampdag, hvor han i spillet ”Hvem tjener mest?” skulle gætte, hvilke faggrupper der tjener mest. Her lå de tekniske fag, der typisk har flere mænd end kvinder ansat, i toppen. Resultatet var iøjefaldende, mener han.

”Der er en generelt tendens til, at omsorgsfagene, hvor mange kvinder er ansat, er dårligt lønnede. Det er mærkværdigt, da det er dem, der yder omsorg over for det mest dyrebare vi har, nemlig mennesker”.

Og uligheden i løn fagene imellem kræver et opgør fra politisk side, mener Grete Christensen.

”Vi kan ikke få ligeløn hurtigt nok. Men det kræver politisk vilje, hvis vi for alvor skal opnå ligestilling på arbejdsmarkedet, og derfor er det et vigtigt stykke arbejde Rasmus gør i sit arbejde som ligestillingsordfører, for at få politikerne til at anerkende, at vi stadig har et arbejdsmarked, der ikke er ligestillet,” siger hun.

Ligelønsprisen består i år af et kunstværk skabt af billedhuggeren Jens Galschiøt.

Sundhedskartellet uddelte ligelønsprisen for første gang i 2010 som en del af flere af ligelønspolitiske aktiviteter, der blev iværksat i efter strejken i 2008 og i tilknytning til Lønkommissionen.

 

FAKTA: Tidligere vindere af Sundhedskartellet Ligelønsprisen

2010: Ligestillingsforskeren Karen Sjørup, lektor ved Roskilde Universitet modtog prisen for hendes arbejde for ligestilling, dokumentation af den store forskel på mænd og kvinders løn, sit arbejde som medlem af Lønkommissionen.

2012: Daværende medlem af EU-parlamentet Britta Thomsen modtog prisen for hendes politiske arbejde for ligestilling både på arbejdsmarkedet og i hjemmet.

2014: Journalist, debattør og forfatter Pia Fris Laneth for hendes vedholdende deltagelse i debatten om ligestilling og ligeværd med ord, viden, dokumentation og hendes bog ”Lillys Danmarkshistorie”.