Sundhedskartellet: Rigeligt at forhandle om

Kravene til de kommende overenskomstforhandlinger mellem Sundhedskartellet og regionerne og kommunerne er nu udvekslet, og forhandlingerne om OK13 kan gå i gang. Der er masser af udfordringer, men også muligheder, sådan lyder den første melding fra Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd.

Forhandlingerne om ca. 120.000 ansatte i sundhedsvæsenets løn og arbejdsvilkår kan nu begynde. Torsdag sendte Sundhedskartellet sine krav til regionerne og kommunerne og modtog samtidig arbejdsgivernes krav. Fredag eftermiddag mødes parterne for første gang.

Mens Sundhedskartellets krav koncentrerer sig om fire hovedtemaer om løn, kompetenceudvikling, medindflydelse og ligestilling, har arbejdsgivernes krav blandt andet fokus på arbejdstidsregler og øget adgang til fleksibilitet, indskrænkning af medindflydelsessystemet og begrænsning af antallet af TR-beskyttede.

”Jeg har noteret mig arbejdsgivernes krav, og de afspejler, at vi har krise i Danmark. Vi står over for svære forhandlinger, men jeg ser frem til, at vi i fællesskab kan blive enige om gode løsninger, som kan understøtte den fortsatte udvikling af sundhedssektoren og afspejle den store og uvurderlige indsats, som vores medlemmer yder,” siger Grete Christensen og fortsætter:

”Vi er for eksempel ikke enige i, at det er en god idé at skære ned på dialogen ved at reducere i medindflydelsen. Tværtimod er der brug for mere dialog end nogensinde.”

Formanden for de sundhedsansatte sender et klart signal om, at der er vilje til at nå frem til et resultat, men at arbejdsgiverne ikke skal glemme, hvem de forhandler med.

Grete Christensen peger på, at medarbejderne i sundhedsvæsenet har været med til at øge aktiviteten i sundhedsvæsenet samtidig med, at nulvæksten er slået igennem.

”De resultater, som medarbejdere i sundhedsvæsenet har leveret, er helt ekstraordinære, og det kvitterer danskerne også for, når de siger, at vores medlemmer er nogle af de mest troværdige faggrupper. Det skal arbejdsgiverne anerkende, og så skal de også se på, hvor meget man egentlig kan skrue tempoet i vejret og samtidig bevare kvaliteten. Det handler blandt andet om faglig kompetenceudvikling, godt arbejdsmiljø og indflydelse på arbejdstid. Det har vi stor fokus på ved de kommende forhandlinger.”

Sundhedskartellet repræsenterer ca. 120.0000 ansatte i regioner, kommuner og staten.